Tuesday, March 28, 2017

Ayam Masak Phat Phet

Assalamualaikum wbt

Kalau tak ada idea nak masak, selalu nya memang ayam masak Phat Phet ni la yang jadi pilihan. Sebabnya senang dan cepat. Lagipun menu ni masuk sayur sekali, so kalau tak masak sayur lain pun ok je. Hihi. Ni sebab Lien kurang rajin la. Korang jangan ikut.


Ini menu ulangan sebab Lien dah pernah share kat blog sebelum ni. Tapi tak pe la. Kita up lagi sekali. Ok kan.



Ayam Masak Phat Phet


BAHAN-BAHAN:

1/2 ekor ayam- dipotong
4 biji cili padi
5 ulas bawang putih
2 biji bawang besar( holland)
2 hiris halia
2 hiris lengkuas
3 batang serai
sedikit kunyit
Daun limau purut
Kacang panjang
Lobak merah


CARA PENYEDIAAN:.

1- Kisar bawang putih, 1 1/2 biji bawangbesar, halia, lengkuas, sebatang serai, kunyit, cili padi.

2- Tumis bahan- bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan 2 batang serai yang telah diketuk.

3- Masukkan ayam dan sedikit air. Masukkan asam keping. Masak sehingga ayam masak. 

4- Masukkan separuh biji bawang besar dipotong bulat, daun limau purut dan kacang panjang, carrot. Perasakan dengan garam dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan. 


*terpulang kepada anda nak jadikan ia kering seperti rendang atau sedikit berkuah. Adjust pada sukatan air.

* ini adalah versi kurang kalori, ayam boleh juga digoreng terlebih dahulu. Dan semestinya kalorinya lebih berbanding versi kat atas.

*boleh juga tambah sayur lain seperti tomato dan cauliflower.
*boleh kurangkan atau lebihkan cili api ikut tahap kepedasan yang anda inginkan.


1 comment: