Friday, February 3, 2017

Panduan libatkan anak-anak sediakan makanan

Assalamualaikum.

Biasa kita dengar salah satu cara untuk meningkatkan selera anak-anak ialah dengan libatkan anak-anak semasa sediakan makanan. TAPI kadang ibu risau akan keselamatan anak- anak semasa menyediakan makanan. Takut anak terluka, takut anak terkena air panas. Risaunya..

Sebab itu penting untuk ibu- ibu tahu apakah aktiviti yang boleh dilakukan oleh anak-anak mengikut umurnya. Kat bawah ini saya kongsikan sedikit panduan untuk ibu-ibu.

Umur 1-2 tahun

Pada ketika ini otot2 besar dalam badan mula membentuk. Ketika ini, anak boleh diajar:

* Pegang cawan dan minum sendiri daripada cawan.
* Makan sendiri dengan bantuan.
* Patahkan dan celup makanan.

Umur 3 tahun

Pada ketika ini, otot pertengahan tangan membentuk, jadi ianya sesuai untuk aktiviti seperti:

* Makan sendiri.
* Balut makanan.
* Tuang minuman kedalam cawan.
* Mencampur makanan seperti dalam penyediaan salad.
* Goncang minuman dalam botol atau shaker.
* Sapu planta atau kaya pada roti
* Kopek kekacang dengan pemantauan.

Umur 4 tahun

Kanak-kanak pada usia 4 tahun akan mula membentuk otot-otot kecil pada jari. Dengan perkembangan ini, anak- anak boleh diajar untuk:

* Boleh guna sudu dan garfu.
* Gulung makanan seperti penyediaan roti gulung.
* Buang kulit buah tanpa menggunakan pisau seperti buang kulit pisang.
* Pecahkan telur.

Umur 5 tahun

Ketika umur ini, koordinasi halus jari dan tangan mula membentuk. Anak-anak boleh diajar melakukan aktiviti yang lebih mencabar seperti:

* Menimbang dan menyukat bahan- bahan makanan.
* Mengisar makanan.
* Memotong dengan pisau yang tidak tajam.
* Menggunakan "hand mixer" tapi pastikan dengan pemantau ibu- ibu.

Penting untuk ibu-ibu melibatkan anak-anak dalam penyediaan makanan kerana anak-anak akan lebih teruja untuk makan makanan yang mereka sediakan.

Antara makanan yang boleh disediakan bersama anak-anak ialah ialah sandwich, salad buah-buahan dan juga minuman.

Semoga bermanfaat..

No comments:

Post a Comment