Saturday, April 15, 2017

Kek Belang? Ini langkah-langkah mudah.

Assalamualaikum

Lien sebenarnya sangat excited dengan hasil kek karamel aritu. Bukan sebab karamelnya cantik je keluar tapi belang-belang pada kek tu. 


Sebabnya sekarang Lien cuba untuk kurangkan penggunaan pewarna pada makanan. Jadi salah satunya cara untuk buat kek cantik tanpa pewarna ialah dengan cara belang-belang macam ni. Cuma guna serbuk koko je.


Teknik belang-belang ni agak special sebab Lien dapat idea daripada sharing Tuan Khairul Hakimin beberapa bulan lepas. Tuan Khairul Hakimin live demo kat TV Alhijrah. Lien pulak penonton setia TV Alhijrah pagi2 sambil tidurkan Firdaus.



Gini la hasilnya kek bila dipotong. Cantik takkk? 



Ok. Cara untuk belangkan kek. Asingkan lebih kurang 1 mangkuk kecil adunan dan masukkan sedikit serbuk koko yang dah dijadikan paste. Kacau sebati.

maksudnya akan ada 2 adunan:
1 mangkuk kecil adunan coklat
1 adunan plain yang selebihnya.

Next step, ambil 1senduk adunan plain, dan letak kat tengah-tengah loyang. 

Kek kat atas ialah kek karamel,dalam loyang tu dah ada adunan puding karamel. Kalau nak tengok resepi,boleh rujuk entry sebelum ni. 



Masukkan 1 sudu makan adunan coklat kat tengah adunan plain.



Ulang sehingga habis. 

Secara ringkasnya:
1- 1 senduk adunan plain
2-1 sudu makan adunan coklat
3- 1 senduk adunan plain
4- 1 sudu makan adunan coklat

buat sehingga adunan habis.



dah siap. Gini la jadinya. 
Boleh masukkan dalam oven dan bakar.



happy trying.

No comments:

Post a Comment