Thursday, January 5, 2017

Ayam bakar lemon

Assalamualaikum. Ini adalah menu minggu lepas. Kalau selalu masak ayam goreng, apa kata cuba ayam bakar lemon ni. Disebabkan saya masak ayam bakar, jadi semangat pula nak buat perbandingan kalori antara ayam bakar dan ayam goreng. Seketul ayam goreng yang beratkan 90g, kalorinya ialah lebih kurang 190kcal manakala bagi ayam bakar yang mempunyai berat yang sama kalorinya cuma 109kcal. Banyak juga perbezaannya kan. Pasni kena selalu masak ayam bakar la kot. Hehe. Tapi boleh je masak ayam goreng cuma tak boleh la selalu. Lebih-lebih lagi kalau anda dalam proses nak turunkan berat badan.

Resepi saya ambil dari sini 

http://dapur-mamasya.blogspot.my/2012/12/ayam-panggang-rosemary-lemon.html?m=1

Dan saya ubah ikut bahan yang ada kat rumah je. Resepi asalnya ialah ayam bakar rosemary, disebabkan xde stok rosemary kat rumah, jadi ayam bakar lemon je, tanpa rosemary.. :)

 Ayam Bakar Lemon

Sumber; Dapur mamasya

Bahan-bahan

1 ekor ayam - saya potong kecil

5 ulas bawang putih - direbus 

1 inci halia - disagat 

1 1/2 sudu besar rosemary kering 

2 sudu besar lada hitam - tumbuk halus 

2 sudu besar madu 

3 sudu besar gula perang 

Garam 

2 kiub ayam -tak letak

2 biji lemon - hiris 

4 sudu besar olive oil - saya guna minyak biasa je.

4 biji kentang - potong 4 dan rebus hingga hampir masak 

3 biji karot - potong kecil2 memanjang 

2 biji tomato - potong 4 


 Cara Penyediaan:

1. Bersihkan ayam dan ketepikan. 

2. Campurkan semua bahan kecuali sayur2an dengan olive oil. Kemudian lumurkan pada ayam. Susun ayam ke dalam dulang. 

3. Lebihan bahan lumur tadi, lumurkan pula pada tomato, kentang dan karot dan kemudian susun bersama2 ayam. 

4. Bakar pada suhu 200C selama 1 jam @ hingga masak. 

5. Hidang bersama salad dan sos lada hitam. Sos boleh buat guna air dari panggangan ayam, cuma tambah sedikit susu, serbuk lada hitam dan sos lada hitam. Masak hingga kuah agak pekat.


No comments:

Post a Comment