Friday, December 2, 2016

Nama lain bagi gula

Assalamualaikum

Masih lagi mengenai gula. Bila sebut gula yang terbayang difikiran kita ialah gula pasir putih yang biasa kita guna untuk bancuh air kan. Tapi sebenarnya banyak lagi gula lain yang memberi kesan yang sama seperti gula putih. Gula lain kemungkinan digunakan dalam sesuatu produk menggantikan gula atau sebagai agen pemanis. Ia kebiasaannya akan dicetak pada label dan kandungan pada bungkusan setiap produk.

Jadi, baca label dan sentiasa semak kandungan setiap produk untuk mengetahui kuantiti gula atau agen pemanis yang digunakan. Ini kerana kita bukan sekadar perlu mengawal jumlah gula putih tetapi juga gula yang tersembunyi atau agen- agen pemanis yang lain.

Antara nama- nama lain bagi gula yang biasa digunakan ialah:

1- Barley Malt
Pemanis yang dihasilkan dari biji bijian melalui proses malting.

2- Caramel
Caramel dihasilkan dari pemanasan berbagai jenis gula sehingga berwarna coklat keperangan.

3- Corn syrup
Sejenis gula jagung

4- Dextrose
Nama lain bagi Glukosa

5- Fruktosa
Gula dari buah buahan

6- Galaktosa
Gula yang terdapat dalam susu. Ianya kurang manis berbanding glukosa dan fruktosa

7- Glukosa
Gula yang sering terdapat pada tanaman.

8- Golden Syrup
Kental dan berwarna kekuningan hasil dari proses dari gula tebu. Biasa digunakan dalam produk kek.

9- Maltosa
Disebut juga sebagai "gula malt". Sering dihasilkan dari tanaman cereal seperti gandum dan barley.

10- Raw sugar.
Juga dikenali sebagai brown sugar.

11- Maple sugar
Sirap yang dihasilkan dari tanaman maple.

12- Molasses
Gula hitam hasil dari penyulingan tebu.

13- Sucrose
Dari gula pasir.

No comments:

Post a Comment